Komplette guide til legit check på fodboldtrøjer
I takt med at populariteten af klassiske fodboldtrøjer fra tidligere sæsoner er steget, er antallet af falske trøjer med websteder som eBay, Etsy og Depop oversvømmet med forfalskninger.
Selv nogle uafhængige webshops vælger at sælge forfalskede varer frem for den ægte vare, og det er derfor vigtigt at vide, hvad man skal kigge efter, når man køber originale retro fodboldtrøjer.
Hvordan ved du, om en fodboldtrøje er ægte eller falsk?
Den nemmeste måde at identificere, om en moderne fodboldtrøje fra begyndelsen af 2000'erne og fremefter er ægte eller ej, er at finde den unikke produktkode for den pågældende sæson, hvis trøjen har en for den pågældende sæson:
- Tjek hvilken producent der havde produktkoder for sæsonen af din trøje
- Find vaskemærket inde i trøjen
- Identificer den unikke produktkode blandt de mange forskellige numre
- Google produktkoden for at tjekke, at resultaterne matcher den trøje, du har
Det er lidt vanskeligere at autentificere vintage fodboldtrøjer fra 1970'erne, 80'erne og 90'erne, og det kræver tid at undersøge fra trøje til trøje for at kontrollere trøjen mod pålidelige kilder.
Men der er flere ting, du skal være opmærksom på, som vi vil gå i detaljer senere i vejledningen.
Sådan verificerer du moderne fodboldtrøjer fra begyndelsen af 2000'erne og frem
Tjek om trøjen har indvendige mærker
Det første skridt er at tjekke indersiden af trøjen for at se, om der er vaskeanvisningsmærker.
Hvis din fodboldtrøje ikke har vaskeanvisningsmærker på indersiden, kan det være en indikator på, at trøjen er falsk, men det er ikke altid tilfældet.
Nogle trøjer, såsom spillerudgaver, har ikke indvendige vaskeanvisningsmærker, da størrelsesguiden er trykt på indersiden af Nike-trøjer.
Vintage-trøjer fremstillet i 1970'erne, 80'erne og 90'erne kan også mangle indvendige vaskeanvisningsmærker.
Andre gange kan vaskeanvisningsmærket være blevet fjernet af den tidligere ejer, da nogle finder mærkerne irriterende, når de har trøjen på.
Men i disse tilfælde vil der normalt være tegn på, at vaskeanvisningsmærket er blevet fjernet.
Tjek vaskemærket for en produktkode
Siden begyndelsen af 00'erne er nogle producenter begyndt at tilføje produktkoder eller MPN’er (Manufacturer Part Numbers) på vaskemærkerne for tydeligt at kunne identificere officielle, autentiske trøjer.
Producenter med produktkoder og hvor de findes
Ikke alle producenter indførte produktkoder i begyndelsen af 00'erne, eller de indførte dem ikke samtidig.
Placeringen af vaskemærkerne varierer også fra producent til producent, og produktkoderne er ikke altid nemme at identificere blandt de forskellige numre på labelsne.
Derfor har vi lavet denne guide for at hjælpe med at identificere produktkoderne fra hver af de største mærker.
Nike
Nike introducerede produktkoder omkring begyndelsen af 00'erne.
De er normalt placeret på et mindre mærke under vaskeanvisningsmærket, og disse mærker er placeret inde i trøjen nær bunden.
Der er flere numre på mærket, hvor det korrekte nummer normalt er det midterste af tre numre eller det nederste af to.
Nogle gange vil produktkoden have en bindestreg (-) i nummeret, men andre gange vil det ikke være tilfældet, afhængigt af sæsonen.
Tag produktkoden, tilføj producentens navn, og slå dette op på Google. Scroll derefter forbi søge- og shoppingannoncerne, og klik på "Billeder".
Adidas
Adidas introducerede produktkoder omkring begyndelsen af 00'erne.
Produktkoden for Adidas fodboldtrøjer ser sådan ud:
Det andet nummer på den øverste linje refererer til sæsonen. For eksemplet ovenfor er trøjen fra 2015-sæsonen.
Produktkoderne for Adidas-trøjer kan findes to steder: enten inde i kraven eller nær bunden af trøjen.
Under Armour
Labelen med producentens produktkode findes under vaskemærket, og i de fleste tilfælde er det "Style"-nummeret, du skal kigge efter.
Puma
For Puma-trøjer skal du kigge efter mærket med "STYLE NO", som vist i eksemplet nedenfor.
Nogle ældre årgange af Puma-trøjer har ikke "STYLE NO.", så vær opmærksom på at tjekke dette mod en anden kilde for at finde ud af, hvilke år der har "STYLE NO."
Warrior Sports
For Warrior Sports skal du normalt kigge efter et mindre mærke under vaskeanvisningsmærket nær bunden. Det korrekte nummer er det nederste af to, som vist i eksemplet nedenfor.
Umbro
Nogle mærker, såsom Umbro, har ikke produktkoder.
Selvom Umbro-trøjer fra begyndelsen af 00'erne kan have et nummer på indersiden eller under vaskeanvisningsmærkerne, er dette nummer ikke nødvendigvis en unik produktkode, der kan bruges til at verificere ægtheden af trøjen fra netop den sæson.
Mærkerne på indersiden af trøjen nær bunden kan se ud til at have en produktkode, men nummeret under "Official Product" er forskelligt hver gang og er ikke en produktkode.
Når man verificerer ægte Umbro-fodboldtrøjer, kan disse mærker dog stadig være nyttige, selv uden en universel produktkode, da mærkerne kan sammenlignes med en pålidelig kilde.
Google produktkoden for at tjekke resultaterne
Det næste skridt efter at have identificeret den korrekte produktkode er at indtaste den i Google for at tjekke, om produktkoden på mærket matcher søgeresultaterne.
Hvis du indtaster koden i Google, og resultaterne viser en anden trøje end den, du har foran dig, er det sandsynligvis en falsk trøje.
Spillerudgaver, langærmede og ‘Basic’ trøjer har forskellige produktkoder end de almindelige kortærmede trøjer
Det er vigtigt at bemærke, at fx. langærmede trøjer og kortærmede trøjer har forskellige produktkoder, selvom det er den samme trøje.
Så vær opmærksom på dette, hvis din trøje er langærmet, da denne kode vil være forskellig fra produktkoden på den kortærmede voksentrøje.
Intet vises for det nummer, jeg søger?
Mere unikke trøjer dukker muligvis ikke op i søgningen, så vær opmærksom på, at ikke alle trøjer vil dukke op i søgemaskinen.
De fleste trøjer vil dog dukke op ved en Google-søgning, men der vil altid være nogle få mindre søgte genstande, der måske ikke giver et resultat.
Du har måske tastet det forkerte nummer fra mærket
Det er muligt, at du har indtastet det forkerte nummer.
Hvis du er i tvivl om, hvilket nummer der er produktkoden, efter at have tjekket listen over producenter ovenfor, så send os en mail, også vil vi gerne forsøge hjælpe dig med at tjekke trøjen.
Alternativt kan du Google hvert nummer på vaskeanvisningsmærket, indtil du finder det rigtige.
Vintage trøjer fra 1980'erne og 1990'erne vil ikke have produktkoder
Vintage trøjer fra 1980'erne og 90'erne vil ikke have produktkoder, da disse først blev indført i begyndelsen af 00'erne for at bekæmpe det stigende antal falske trøjer i omløb.
Produktkoder blev taget i brug omkring begyndelsen af 00'erne af de fleste producenter, og vi skal derfor bruge en separat tjekliste for at verificere ægtheden af vintage-trøjer.
Lad os tage et kig på, hvordan man verificerer ægtheden af vintage fodboldtrøjer.
Sådan verificerer du vintage fodboldtrøjer fremstillet i 1980'erne og 90'erne
Vintage fodboldtrøjer fra før 2000 vil normalt ikke have en produktkode på vaskeanvisningsmærket, så vi skal verificere deres ægthed ved hjælp af andre faktorer.
Ældre vintage-trøjer kan mangle vaskeanvisningsmærker, så vi fokuserer mere på mærkerne i kraven samt de vigtigste karakteristika ved trøjen.
Når trøjen ankommer, kan du tjekke kvaliteten af de indvendige syninger og tage et nærmere kig på de vigtigste detaljer ved trøjen.
Det er ikke så ligetil at verificere vintage fodboldtrøjer, og det kræver ofte research fra trøje til trøje for at tjekke følgende aspekter:
Matcher krave-mærkerne med fotos fra en pålidelig kilde?
Sammenlign fotos af vaskeanvisningsmærkerne med en pålidelig kilde. Google trøjen, og zoom ind på mærket i kraven fra en etableret sælger.
Tjek, om mærkerne stemmer overens, inklusive detaljerne og antallet af mærker. Mangler der nogle mærker, eller er der ekstra mærker?
Brandlogo
Er brandlogoet i den rigtige størrelse og på den rigtige placering?
Klublogo
Er klublogoet af høj kvalitet med samme størrelse, farve og design som den pålidelige kilde, eller er der små forskelle?
Tjek sponsor
Tjek materialets look og følelse. Har sponsorlogoet samme farve, tekstur, følelse og udseende?
Kvaliteten af trøjen, især de indvendige syninger
Hvis du ikke kan afgøre, om trøjen er ægte ved hjælp af ovenstående metoder, så tjek kvaliteten af de indvendige syninger. Officiel merchandise vil have højere kvalitetskontrol og ikke tillade dårlige syninger. Falske fodboldtrøjer har ofte dårligere syninger og generelle detaljer, såsom misformede eller dårligt syede badges.
Prisen på trøjen
Sætningen "hvis noget lyder for godt til at være sandt", så er det sandsynligt det også kan anvendes, når man skal identificere falske trøjer.
Vær opmærksom på websteder, der sælger retro fodboldtrøjer fra 1980'erne eller 1990'erne i flere størrelser, i store mængder, med personalisering, og alt til samme pris omkring £35 – disse vil sandsynligvis være falske.
Trøjer fra 1980'erne og 1990'erne er meget sjældne, og det er yderst usandsynligt at finde flere eksemplarer af disse trøjer i forskellige størrelser.
Forskelle i indvendige mærker eller størrelsesguider på den samme trøje
Når du sammenligner detaljerne ved én trøje med en anden, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være variationer i detaljer, selvom det er den samme trøje.
Nogle gange, hvis en trøje strækker sig over flere år, kan en tidligere version have et andet mærke eller en anden størrelsesguide i kraven end en senere udgave af den samme trøje.
For eksempel kan du, hvis du sammenligner Barcelona 1999-00 Centenary hjemmebanetrøjen med en pålidelig kilde, finde den samme trøje med to forskellige størrelsesguider.
I 1999 brugte Nike et orange Nike-mærke øverst på størrelsesguiden for jubilæumstrøjen.
I 2000 introducerede Nike Total 90-serien, hvilket ændrede størrelsesguiden til en Total 90-version.
Dette betyder, at den samme trøje kan have to forskellige størrelsesguider indvendigt, og begge versioner kan stadig være autentiske og originale.
Forståelse af terminologien omkring fodboldtrøjer
Classic, vintage og retro fodboldtrøjer – hvad er forskellen?
Begreberne classic, vintage og retro bruges til at beskrive originale, autentiske fodboldtrøjer fra tidligere sæsoner, fremstillet af den officielle producent for den pågældende sæson.
I nogle kredse refererer retro dog til moderne reproduktioner, men vi bruger ikke ordet på den måde. For os dækker retro over originale, ægte fodboldtrøjer, ligesom classic og vintage gør.
Originale, autentiske fodboldtrøjer
Originale, autentiske trøjer er de licenserede fodboldtrøjer fremstillet af den officielle producent på det pågældende tidspunkt. De blev kun produceret til de specifikke sæsoner, hvilket betyder, at der er et begrænset antal tilgængeligt. Med tiden bliver disse trøjer sjældnere, hvilket gør dem til eftertragtede samleobjekter.
Moderne reproduktioner
Moderne reproduktioner er nutidige genskabelser af klassiske trøjer og er ikke fremstillet af de originale licenshavere som Nike, Adidas eller Umbro.
Falske trøjer
Falske trøjer er forfalskede varer, som ofte er af ringere kvalitet med dårligere syninger og materialer. Med retrotrøjernes stigende popularitet er der kommet flere falske trøjer i omløb, som kan være svære at skelne fra de originale.
'Replica' fodboldtrøjer
Replica fodboldtrøjer refererer til officielle, ægte trøjer solgt til fans gennem klubbutikker eller direkte fra producenterne. For at undgå forvirring bruger vi ordet "original" til at beskrive ægte trøjer fremstillet af de officielle producenter.
'Player Issue' trøjer
Player Issue trøjer er officielle trøjer, der er lavet med funktioner svarende til dem, spillerne bruger i kamp. De har ofte højere specifikationer, er lavet af lettere materialer, har et strammere fit og nogle gange trykte vaskeanvisninger i stedet for mærker. Tidligere var disse trøjer ikke tilgængelige for offentligheden, men flere mærker tilbyder dem nu.
'Match Issue' fodboldtrøjer
Match Issue trøjer er udstedt til spillere til brug i kampe. Disse trøjer er af højeste kvalitet og kan være båret af spillerne selv, kendt som Matchworn-trøjer. De er meget eftertragtede og sjældne samleobjekter, da de ikke sælges til offentligheden.
Hvorfor er originale, autentiske klassiske fodboldtrøjer så dyre?
Originale, autentiske fodboldtrøjer er meget svære at finde. Disse trøjer bliver ikke længere produceret, men cirkulerer i årtier.
Som tiden går, bliver antallet af brugte fodboldtrøjer mindre, og de bliver sværere at finde. Jo længere tid der går, jo mere stiger værdien af disse trøjer, da de bliver sjældne samleobjekter.
Prisen på fodboldtrøjer bestemmes af udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen på vintage fodboldtrøjer er høj, mens udbuddet er lavt, da kvalitetstrøjer hurtigt bliver opkøbt.
Jo ældre en trøje er, jo dyrere bliver den. Populære trøjer fra tidligere sæsoner bliver utroligt sjældne, hvilket øger værdien af disse samleobjekter.
Trøjer fra nyere årgange er mere tilgængelige, og derfor er værdien af disse lavere på kort sigt.
Priserne afhænger dog af tilgængelighed, størrelse, tilstand, om der er et spillernavn på, og trøjens popularitet fra den pågældende sæson.
For eksempel vil en trøje fra Leicester Citys Premier League-vindende år være meget værdifuld, da den markerer en historisk præstation.
Hvorfor købe en ægte, original fodboldtrøje?
Det evige spørgsmål ved køb af fodboldtrøjer: Er det værd at købe en ægte version?
- Højere kvalitet og mere holdbarhed
- Mulighed for at sælge med fortjeneste
- Byt med andre samlere
For samlere giver det mening at eje de ægte varer, da værdien kun vil stige over tid, især trøjer fra mindeværdige sæsoner.
For spørgsmål om ovenstående, tøv ikke med at kontakte os via e-mail (info@secondfootballshirts.dk)